zondag 5 maart 2017

Is die Buma (CDA) nou helemaal van zijn pot gepleurd?

In andere onderdelen van de gecontroleerde Nederlandse pers wordt het ergens tussen plannetjes van andere partijen vermeld, maar op de websites van de nationale propaganda-organen bij uitstek (het NOS-journaal en het Jeugdjournaal) krijgt het nieuws een eigen artikel: Buma vindt dat kinderen het "Wilhemlmus", het zogenaamde Nederlandse volkslied, moeten leren zingen en dat ze dat ook staand moeten doen; dat ze dit "Wilhelmus" en ook koning en -in moeten respecteren.

Over het laatste kan ik kort zijn: ik vind dat iedereen gerespecteerd moet worden, als persoon, maar niet omdat ze een bepaalde status hebben - en zeker niet die van koning(in), omdat ze daar niet verdienstelijks voor gedaan hebben. Hun status is ons door het Congres van Wenen opgelegd, en het Nederlandse volk heeft er zeker niet voor gekozen om een dure familie te moeten onderhouden (ook al wordt door regelmatige enquêtes dan ook "aangetoond" dat wij er tevreden over zouden zijn)...

Waarmee ik het echter volstrekt niet eens ben is dat het "Wilhelmus" een volkslied is. Dat is absoluut niet het geval, want het is niets meer (en onverschillig of de tekst nu geschreven is door Manke Nelis of een of andere Marnix) dan een poging om Willem van Oranje op een schijnheilige manier op te poetsen. Ofschoon hij zijn koning, de Spaanse, verraden had (waarvoor hij dan ook conform de toenmalige gebruiken volgelvrij verklaard en ter dood gebracht werd (en niet vermoord!), wordt beweerd dat hij de koning van Hispanië altijd geëerd had.

Het "Wilhelmus" zou eventueel kunnen dienen als lijflied voor Willem Alexander, wiens bloed inderdaad (als we uitgaan van de officiële, formele afstamming) voor zo'n 90% Duits is, en die eigenlijk met zijn achternaam Van Nassau zou moeten heten (De Oranjes zijn al enkele eeuwen uitgestorven en de huidige Oranjes stammen af van een Friese zijtak van de Nassaus).

Het feit dat Wilhelmina in 1932 (en eigenlijk al in 1898) van het toenmalige Nederlandse volkslied ("Wien Neêrlands bloed [door d'aderen vloeit]) afwilde is begrijpelijk, gezien haar (formele) Duitse bloed, en misschien ook wel gezien haar vroomheid, want het "Wilhelmus" had veel meer alleluya-coupletten dan "Wien Neêrlands bloed", maar een volkslied was -en is- het in ieder geval niet.

De vraag is, waarom Buma ineens met dit voorstel is gekomen, maar misschien hoopt hij dat op deze manier het christelijke (bij)geloof in toekomstige generaties weer een grotere rol gaat spelen. Misschien wil hij op deze manier ook wel een Nederlands saamhorigheidsgevoel bevorderen, zeg maar het nationalisme stimuleren. Datzelfde zie ik ook bij dat speciale respect voor de koning - en uiteraard moet van hem majesteitsschennis strafbaar blijven. Waarom? Burgers mogen wel van alle kanten beledigd en misbruikt worden, terwijl iemand die een heel leger (de "koninklijke" landmacht) heeft om hem te beschermen, en alle speeltjes krijgt die hij wil niet bekritiseerd mag worden?

Geen opmerkingen: