vrijdag 17 maart 2017

Onze "democratie" moet dringend vernieuwd worden

Democratie wordt in het algemeen gedefinieerd als "de wil van het volk".

In mijn hele leven is slechts gedurende één regeringsperiode (1973-1977, regering Den Uyl) rekening gehouden met mijn stem. En ik ken redelijk wat mensen die in dezelfde situatie verkeren.
Daarnaast zijn er veel mensen die weliswaar gekozen hebben voor een partij, die daadwerkelijk in de regering kwam, maar welke partij daarna een heel andere politiek steunde dan ze vóór de verkiezingen beloofd had (en ik denk met name aan de PvdA onder Wouter Bos, Job Cohen en Diederik Samsom - en eigenlijk al onder Wim Kok).

Onbegrijperlijkerwijs blijven veel mensen toch waarde hechten aan de beloften van partijen, ofschoon die er al diverse keren blijk van hebben gegeven dat ze een heel andere agenda nastreven dan wat ze beloofd hadden (denk bijv. ook aan de PVV die de AOW-leeftijd beslist op 65 wilde houden, maar dat punt meteen na de verkiezingen liet vallen - zie mijn artikel Kiezersbedrog? Ik noem het contactbreuk! van 10 juni 2010), waarmee deze misleide kiezers ervoor zorgen dat zijzelf, maar ook degenen die wel bewust een heel andere keus gemaakt hebben, verder meegesleept worden naar de afgrond van uitbuiting en armoede.

Er zijn intussen véél te véél mensen die tussen wal en schip vallen, die geen geld hebben om de "eigen bijdragen" te betalen voor dringend noodzakelijke gezondheidszorg, die onvoldoende (of soms zelfs geen) thuiszorg krijgen en daarom afhankelijk zijn van hulp van hun kinderen, andere familieleden of vrienden, die intussen ook nog voor hun eigen gezinnen moeten zorgen, een eigen baan hebben en misschien op een behoorlijke afstand wonen, en bovendien niet opgeleid zijn voor dit werk. En de laatste jaren heb ik te vaak ouderen horen zeggen dat ze zich "schuldig" voelen omdat ze anderen belasten, en als dan minister Edith Schippers dan ook nog komt met haar zelfmoordpil voor mensen wier leven "voltooid" is, dan is de optelsom gauw gemaakt...

Het redelijkste zou zijn om iedereen  te laten "genieten" van de politiek die hij/zij zelf gekozen heeft op basis van zijn/haar "vrije wil", onverschillig of die "vrije wil" nu op bewuste overwegingen of op een onderbuikgevoel gebaseerd is.

Daarom zou ik willen voorstellen om de verkiezingen voortaan niet langer geheim te houden. Op alle stembiljetten moet het BSN van de stemmer vermeld zijn, zodat er door de nieuw-gekozen "regering" rekening gehouden kan worden met de voorkeuren van de stemmers.

Op deze manier kunnen degenen die voor bepaalde partijen gestemd hebben ook genieten van (lees: opdraaien voor de gevolgen van) hun keuze (ik denk maar aan de VVD die nog steeds achter hun ZorgverZIEKeringswet staat); en degenen die een andere keus gemaakt hebben (bijv. SP-stemmers) kunnen dan beginnen met het door haar voorgestelde Nationaal Zorgfonds.
En degenen die niet gestemd hebben (zonder geldig excuus) ondergaan gewoon de beslissingen van de "regering" van dienst.

Wanneer de kiezers niet leren van hun keuzes in het verleden - en van de besluiten van de diverse partijen - dan moeten ze zelf maar opdraaien voor de gevolgen daarvan. Misschien werkt dat wel...

Overigens: dit klinkt misschien erg eng, want de verkiezingen zijn juist "geheim" om te voorkomen dat de "regering" mensen vervolgt op grond van hun politieke voorkeuren (net zoals halverwege de 20e eeuw communisten geweigerd werden voor werk in overheidsdienst), maar je mag van mij aannemen dat allang bekend is (dankzij "datamining") wat wij allemaal denken... ook zonder het onlangs goedgekeurde "sleepnet".


P.S.: Het bovenstaande klinkt misschien erg eng, maar wanneer we aan blijven modderen zoals nu, dan heeft het ook geen zin om nog te stemmen, want iedereen die nog een beetje kritisch kan nadenken ziet dat de verkiezingsuitslagen niet leiden tot resultaten die de belangen van de meerderheid van de bevolking vertegenwoordigen. Zo'n 80% van de stemmen wordt op "verkeerde" partijen uitgebracht. Mocht iemand een andere (betere) oplossing zien voor dit probleem, dan hoor ik dat graag!

Geen opmerkingen: