dinsdag 21 februari 2017

Zet Plus50 zich buitenspel?

De Volkskrant meldt vandaag dat de Partij 50Plus de AOW-leeftijd terug wil naar 65 jaar, maar als dan de AOW even hoog (laag?) blijft als momenteel zou dat "de belastingbetaler op termijn 10 à 12 miljoen miljard euro" per jaar kosten. Die berekening is echter volgens onderzoek in opdracht van 50Plus gebaseerd op een lange periode. Op korte termijn zouden de extra kosten slechts 1,5 miljard kosten.

In het Volkskrant-artikel wordt echter in de inleiding gesuggereerd dat "de AOW-leeftijd terug [kan] naar 65 jaar", "als AOW-ers genoegen nemen met een lagere uitkering". Het is niet duidelijk waar dit vandaan komt, want in het artikel zelf vind ik daar niets over. ALS dit de mening van Plus50 is, dan zet deze partij zich hiermee buitenspel.

De SP wil namelijk de AOW-leeftijd terugbrengen naar 65 jaar (zie het SP-artikel Doorrekening SP: na de kaalslag de inhaalslag van 16 februari), en wil bovendien de AOW en andere uitkeringen verhogen. Deze (en andere) voorstellen van de SP zijn door het Centraal Planbureau (CPB) doorgerekend en positief beoordeeld.

Geen opmerkingen: