donderdag 23 februari 2017

Onderzoek naar sexueel misbruik, dankzij SP

Dankzij het initiatief van Sharon Gesthuizen (ingediend samen met de PvdA) komt er een "onafhankelijk onderzoek naar de rol en verantwoordelijkheid van de overheid bij het voorkomen van seksueel misbruik". (SP, 21 februari 2017)

Fantastisch nieuws, maar er is nog een heel lange weg te gaan, voordat definitief paal en perk gesteld kan worden aan dit en andere soorten van misbruik.

Zoals het artikel ook al aangeeft is er in het verleden wel onderzoek gedaan naar de verantwoordelijkheid van de RK kerk en andere groepen, "maar nooit naar de overheid en de volksvertegenwoordiging", ondanks het gegeven dat bijv. de RK Kerk "in het verzuilde Nederland een protegé was van een deel van de machthebbers", o.a. in de politiek. Zo was enkele jaren geleden het rapport van de daartoe in het leven geroepen "commissie Deetman" (onder leiding van de CDA-er Wim Deetman) veel te schappelijk voor de misdadigers. (zie Deetman meldde belastende feiten bisschop Van Luyn niet in NRC en Commissie Deetman ontzag bisschop Van Luyn op Nu.nl van 16 maart 2013). Zie in dit verband ook Commissies en Rapporten (op 21 juli 2013 gepubliceerd in de blog "De meisjes van Zetten").

Het zou goed zijn wanneer er ook regels zouden komen tegen belangenverstrengeling in de politiek voor wat betreft de (niet-politieke, waaronder begrepen sociale en economische) persoonlijke overtuigingen van de leden van Eerste en Tweede Kamer, én van het ambtenarencorps. Net zoals op een Openbare School best (bij)gelovige mensen kunnen werken, die echter hun eigen overtuigingen op dat vlak buiten de school moeten houden.

Ik vrees dat, net zoals nu bij de belangenverstrengelingen van met name VVD-ers, ook mensen met bepaalde persoonlijke voorkeuren en/of overtuigingen daar moeite mee zullen hebben, maar ze kunnen daar dan in ieder geval op aangesproken worden, indien nodig tot vóór de rechter.


Overigens vind ik dat godsdienst -net zoals bijvoorbeeld het fanschap van een voetbalclub of een hobby (postzegelverzamelen)- iets strikt persoonlijks is - en als zodanig beschouwd zou moeten worden. Het is onredelijk dat iemand (of een bepaalde groep mensen) kan bepalen dat iedereen moet leven volgens regels die afkomstig zijn uit een boek, dat geschreven zou zijn door (of geïnspireerd door) een of ander superwezen (god of wie/wat dan ook), waarvan het bestaan nooit bewezen is (behalve dan op grond van dat "heilige" boek).

Desondanks heeft dat boek (hebben die boeken) in de loop van de geschiedenis al miljoenen moorden gerechtvaardigd! Denk aan de kruistochten, de Inquisitie, de homovervolging door de diverse christelijke secten, de vervolging van de Palestijnen door de onstaat (want geen vaste grenzen) Israel, of de heilige oorlogen van bepaalde groepen moslims.

Geen opmerkingen: