woensdag 22 februari 2017

Kleine herinnering aan de praatjes van de PvdA

Veel mensen lijken het alweer vergeten te zijn en laten zich helemaal meeslepen door de mooie praatjes en suggesties van Asscher, het nieuwe opperhoofd van de PvdA. Maar...

Op 14 juli 2012 publiceerde NRC onder de kop Cohen: linkse partijen omvormen tot één progressieve volkspartij een artikel over de fantastische bedoelingen van Job Cohen, nadat de PvdA zich voor de zoveelste keer had uitgeleverd aan de conservatieve VVD. Hierin herhaalt hij hetzelfde geluid dat we al vaker gehoord hebben van met name de PvdA. Zo'n progressieve volkspartij zou "zoveel sterker staan; dan zou je veel meer kunnen bereiken".

Ja, dat hebben we gezien, hoeveel de PvdA de voorbije jaren bereikt heeft. Of is misschien de schuld van de SP (de enige linkse [parlementaire] partij in Nederland) en GroenLinks (volgens de gelijkgeschakelde pers ook links) die niet wilde(n) ingegaan zijn op het idee van Cohen, de man die vóór de verkiezingen in 2010 te kennen gaf  te streven naar een "zo progressief mogelijk kabinet", maar na de verkiezingen weigerde met Jan Marijnissen (SP) te praten, ofschoon hij wél met het CDA, de VVD, D66 en GroenLinks gesproken heeft (zie mijn artikel Nog meer electorale contractbreuk van 1 juli 2010). Toen Rutte-I in april 2012 "viel", zag Cohen dus een kans om alsnog valse suggesties te doen over een "progressieve samenwerking". Nou die is er inderdaad gekomen, dankzij de samenwerking van de PvdA (onder Samsom) met nogmaals de VVD, daarbij met name strevend naar een progressieve verarming van de "gewone" Nederlanders en een progressieve verslechtering van de gezondheids- en andere zorg.

En nu zouden wij dus in moeten gaan op de goede voornemens van de PvdA, die nu ineens van plan is (zie op hun site, onder "Standpunten" naar het volgende te streven (misschien lukt het niet, maar dan komt het -uiteraard- door de andere partijen) -houd een Wim Kotsbak bij de hand!- :
• de topinkomens bij "alle organisaties die betaald worden van belastinggeld" aan te pakken;
• een "solide vangnet" te bieden aan de armen, "want iedereen heeft [nu ineens!] recht op een fatsoenlijk bestaan en eerlijke kansen;
• marktwerking uit de gezondheidszorg en de macht terug bij de professionals en de patiënten, met "goede en betaalbare zorg, dichtbij huis";
• voor iedereen het "allerbeste onderwijs", zodat iedereen "het allerbeste uit zichzelf kan halen";
• het Nederlandse "collectieve en solidaire pensioenfonds" veilig te stellen "voor onze kinderen en kleinkinderen";
• mensen met schulden beschermen tegen foute "deurwaarders en incassobureaus";
• "goed werk, eerlijk werk en meer werk" scheppen;
• jaarlijks "minimaal 50.000 nieuwe woningen" en de gemeenten moeten ervoor zorgen dat die betaalbaar zijn';
• "huren naar draagkracht", door "stapsgewijs" een "huur naar draagkracht" in te voeren.

Het klinkt allemaal fantastisch, maar gelukkig weten we allemaal, dat de PvdA al tientallen jaren bezig is met het uitkleden van het "solide vangnet" van sociale uitkeringen en het vermarkten van de gezondheidszorg, met het in de steek laten van degenen (ouderen en jongeren) die hulp nodig hebben.

Ik hoef daarom (hoop ik tenminste) niemand er nog op te wijzen dat een stem op de PvdA niet bijdraagt aan een sociaal Nederland en niet aan alle mooie beloftes die de Partij van de Armoede op haar site opsomt (er zijn er nog meer dan ik hierboven vermeld heb).

Geen opmerkingen: